Suuret setelit

Uusien tilastojen mukaan globaalisti ovat miljonäärit tehneet finanssikriisin jälkeen comebackin. Maailmanlaajuisesti oli tilastollisesti viime vuonna 11,2 miljoonalla henkilöllä yli miljoonan euron omaisuus – 14% enemmän kuin edellisenä vuonna. Useimmat miljonäärit asuvat Yhdysvalloissa (4,7 miljoonaa), sitten Japanissa (1,2 miljoonaa), Kiina (670.000), Iso- Britannia (485.000) ja Saksa (430.000).

Eniten miljonäärikerhoon nousi Singaporessa (kasvu +35%), sitten Malesiassa (+33%), Slovakkiassa (32%) ja Kiinassa (+31%). Saksassa kasvu oli +23%. Globaalisti vuonna 2009 miljonäärit muodostivat alle prosentin talouksista; mutta hallitsevat yli 38% globaalia omaisuusmassaa.

Sijoitukset veroparatiiseihin kasvoivat vuonna 2009 7,4 biljoonaan dollariin.

Globaali finanssikriisi saa vielä jatko-osia, poliittisesti aktiivinen miljardööri George Soros uskoo.

– Olemme vasta siirtyneet draaman toiseen näytökseen. Näytelmän tässä osassa finanssimarkkinoiden usko valtioiden velanhoitokykyyn horjuu, Soros tiivistää tiedotteessaan.

Soros puhuu superkuplasta, jonka annettiin esteettä kasvaa 1990-luvulta lähtien.

– Kreikka ja euro ovat nyt pääosissa, mutta vaikutukset tuntuvat ympäri maailmaa. Velkaepäilyt pakottavat budjettileikkauksiin aikana, jona pankit ja talous eivät välttämättä kestä fiskaalista kuria, Soros arvioi.

Finanssikriisin ensimmäisessä näytöksessä globaali rahoitusmarkkina huojui tuhon partaalla: Lehman Brothersin kaatuminen syyskuussa 2008 oli niin raju isku, että markkinat tarvitsivat valtaisaa likviditeettitukea. Soros vaatii globaaliin rahoitusjärjestelmään perusteellista remonttia, sillä riskit ovat ilmeisiä:

– Nykyisen finanssijärjestelmän romahdus on todellisuutta, eikä kriisi ole lähelläkään loppuaan, Soros varoittaa.

Velkadata näyttää huolestuttavalta. Citigroupin vertailussa Japanin, Kreikan, USA:n, Britannian, Portugalin ja Irlannin fiskaalinen kestävyys on heikointa luokkaa.

Toisien mielestä lienen kurja kulkuri vain, koska maallista mammonaa kokoa en – kurkkuuni kumoan sen. Annan toisten mä talletella suuret setelit – ne multa pitkät vain saa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: