Suukapula vaarantaa akateemisen vapauden

Professori: Suukapula vaarantaa akateemisen vapauden

Taloustutkija arvostelee akateemisen vapauden rajoittamista ja salassapitosopimuksia erityisesti julkisella sektorilla. Ylen Aamu-tv:ssä vierailleen professori Otto Toivasen mielestä verovaroilla palkatun tutkijan tehtävä ei ole myötäillä päättäjiä.

Helsingin taloustieteellisen tutkimuskeskuksen johtaja Otto Toivanen pitää valitettavana, että julkisissa tutkijaviroissa työskentelevien asiantuntijoiden sananvapautta rajoitetaan heidän työnantajiensa taholta.

Toivanen viittaa muun muassa kirjalliseen varoitukseen, jonka VTT:n tutkija sai kommentoituaan julkisuudessa ydinvoimapäätöksen valmistelua.

– VTT kuitenkin suurelta osin pyörii verovaroilla. Näitä varoja on käytetty tutkijoiden palkkaamiseen, jotta he tuottaisivat uutta tutkimustietoa ja osaltaan saattaisivat sen tiedon yhteiskunnallisen päätöksenteon pohjaksi. Jos tätä vesitetään sitä kautta, että heille asetetaan suukapula, koko järjestelmähän siinä vaarantuu, professori Toivanen sanoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Toivasen mukaan asiantuntijoiden tehtävä ei ole myötäillä päätöksentekijöitä. Hänen mielestään on yhteiskunnan kannalta järkevää, että on tutkijoita, joilla ei ole tarvetta kertoa vain sitä, mitä heiltä odotetaan, vaan he voivat kertoa ja perustella oman näkemyksensä.

Mainokset

One response to this post.

  1. Onko enää siis luottamista tutkijoiden saamiin tuloksiin, vai ovatko nekin jo etukäteen määrätty!

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: