Kriittinen ay-verkosto elpyy

Kuka?

Sippo Kähmi, 23-vuotias sipoolainen postimies ja Kriittisen ay-verkoston aktiivi.

Mitä?

Valtionyhtiö Itella ilmoitti alkuviikosta mittavista postin käsittely- ja lajittelutoimintoja koskevistayhteistoimintaneuvotteluista, jonka piirissä ovat postikeskusten- ja terminaalien 2 300 työntekijää. Itellan tavoitteena on vähentää 360 henkilötyövuotta.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ei pidä Itellan suunnitelmia järkevänä. Itellan toimenpiteet saattavat vaarantaa lisäksi postipalvelulain edellyttämän laatu- ja palvelutason. PAU:n mukaan valtion tulee omistajana kantaa vastuunsa Itellan henkilöstöpolitiikasta ja tehdä kaikkensa irtisanomisten välttämiseksi.

Työnantajan toimia ei kyllä purematta niellä. Kamppailua tullaan käymään ja kaikki keinot ovat käytössä, sanoo Sippo Kähmi.

Itellan työntekijöitä ja toimihenkilöitä koskeva Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa. Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta on aloitettu viime viikolla.

Yt-neuvotteluja käydään nyt Itellan lisäksi monessa muussakin yrityksessä, vaikka aina ei siihen talouslamasta huolimatta tuotannollis-taloudellisia syitä olisikaan. Koko työväenväenliike tuntuu olevan oikeiston ja työnantajien vyörytyksen edessä aloite- ja toimintakyvytön. Tämän seurauksena työväenliikkeen suuret saavutukset työelämässä ja julkisella sektorilla valuvat hukkaan kuin hiekka sormien välistä.

Kriittisen ay-verkoston tehtävä on tehdä perusteellista uudelleenarviointia yhteiskunnan tilasta ja ennen muuta ay-liikkeen tilanteesta. Arvion perusteella voidaan tehdä myös uusia johtopäätöksiä siitä, miten ay-liikkeen toimintaa voidaan kehittää ja mitkä ovat liikkeen tavoitteet.

Sippo Kähmi kertoo, miten Kriittisessä ay-verkostossa on aidosti potentiaalia muodostaa radikaalimpaa ay-toimintaa. Mukaan on saatava myös pätkä- ja silpputyötä tekeviä nuoria. Verkostoitumisessa on syytä myös käyttää modernin tietoverkkoteknologian suomia mahdollisuuksia.

Myös kansainvälinen yhteistyö kiinnostaa Kähmiä. Hän on itse lähdössä Työpaikkojen rauhantoimikunnan mukana itärajan taakse Venäjälle tapaamaan paikallisia ay-aktiiveja.

Miksi?

Kriittisen ay-verkoston tapaaminen kaikille ay-liikkeen työstä kiinnostuneille 10. lokakuuta klo 11-15 Helsingissä, Kirja-kerhosalissa (Kirjatyöntekijänkatu 10)

http://kriittinenayverkosto.blogspot.com

Lainaus Tiedonantaja-lehdestä 9. lokakuuta 2009.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: