Ay-liikkeen kamppailu voi pelastaa postijärjestelmän

Euroopan vasemmiston ay-jaosto kokoontui kuudennen kerran historiallisessa Karl Liebknechtin talossa Berliinissä aiheenaan postialan näkymät alati liberalisoituvassa Euroopan unionissa.

Tilaisuuden pysäyttävintä antia olivat UNI Global Unionin tutkimukset. Niiden lopputulokset olivat selkeitä: liberalisointi ei hyödytä postin asiakkaita eikä työntekijöitä – se ei edes suuresti hyödytä postifirmoja. Kilpailutusfilosofian yhdistäminen alaan johon se ei kertakaikkiaan sovellu saa aikaan vain työntekijöiden palkkatason romahduksen ja työpaikkojen katoamisen alalta. Yhdistettynä lähetysten määrän pienenemiseen on kyse kuin harkitusta kuoliniskusta postinjakelujärjestelmällemme.

EU:n liberalisointiuskovaiset jatkavat kuitenkin vakaasti linjallaan. Kun kolme firmaa jakaa postia samalla alueella päällekkäin on se heidän kielessään nurinkurisesti ”tehokkuutta”, kansalliset postilaitokset puolestaan vanhentuneita ”markkinaesteitä”.

Kyse on markkinaideologian viimeisimmästä hyökkäyksestä kansallisia instituutioita vastaan sen pitkässä kampanjassa hyvinvointiyhteiskunnan murentamiseksi, sillä liberalisointi tarkoittaa väistämättä myös yksityistämistä ja julkisen sektorin alasajoa, kuten brittiläisen Royal Mailin tapauksessa. Ihmiset ovat nyt heränneet vuoden 1997 postidirektiivin pitkäaikaisvaikutuksiin, kun kotikunnilta häviää postitoimistoja ja maaseudulla jakelun hoitaa taksi.

Suomi on tässäkin ollut ”edelläkävijä”, mutta nyt sama toistuu kaikkialla Euroopassa. Yksityistäminen ei ole sivuseuraus markkinoiden avaamiselle vaan sen tosiasiallinen tarkoitus.

Euroopan ay-liikkeen on nyt viimeistään aktivoiduttava, ja yhteisrintamaa viriteltiin Berliinissä myös puolueiden ja kansanliikkeiden välille. On tärkeää saada tavalliset ihmiset aktivoitumaan puolustamaan postilaitoksiaan, sillä ay-liike yksin ei pärjää EU-koneistolle ja markkinavoimille. Käytännön esimerkkinä Englannin postilakoissa Royal Mailin yksityistämistä vastaan oli pakko sopia aselepo kansan tuen kaikotessa joulun alla ja kommunikaatiotyöntekijöiden unionin CWU:n jäädessä vaille muiden liittojen tukea.

EU:n läpeensä oikeistolaisissa instituutioissa UNI on käynyt häviävää taistelua jarruttaakseen liberalisointia, mutta jarrutuksen sijaan tulisi tuomita koko kehitys – kyseessä on uusliberalismin epäonnistunut koe joka viimeistään nykyisessä kriisitaloudessa tulisi siirtää sinne kuuluisaan historialliseen romukoppaan.

Euroopan vasemmistopuolueen tehtäväksi tässä kamppailussa muodostuu nyt vaihtoehtojen esiintuominen, tiedottaminen, ja yhteisrintaman rakentaminen. Paikalla ollut meppi Sabine Wils aikookin vaatia ensitöikseen Euroopan komissiota ottamaan uudelleen esille liberalisoinnin todelliset seuraukset.

Euroopan vasemmistopuolueen viesti ay-liikkeelle oli myös selvä: työtaistelutilanteessa ottakaa yhteys meihin, niin yritämme auttaa.

Julkaistu Tiedonantajassa 4.12.2009.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: