Ministeriö: Itellan laskettava hintoja

Viestintäministeriön mukaan Itellan hinnoissa on jopa neljäsosa ilmaa. Postiyritys Itellan on alennettava kirjeiden ja alle kymmenen kilon postipakettien hintoja toukokuun alussa.

Sanomalehti Kalevan verkkolehti uutisoi 27.4.2010:

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Itellan valituksen, jossa se vaati Viestintäviraston hinnanalennuspäätöksen lykkäämistä. Varsinainen kysymys hinnoittelun kohtuullisuudesta on yhä kesken Helsingin hallinto-oikeudessa.

Enintään kahden kilon kirjeet ja kymmenen kilon paketit ovat laissa määriteltyä yleispalvelua, joka ei saisi maksaa tuottamiskuluja enempää.

Viestintäviraston mukaan Itella kattaa kovilla hinnoilla kuluja, joita aiheutuu kilpailluilla markkinoilla olevien palvelujen tuottamisesta. Itella kilpailee muiden firmojen kanssa muun muassa lehtijakelussa ja suurten pakettien toimittamisessa.

Tilanne on skitsofreninen, kun muistelee ”postiyritys Itellan” olevan valtionyhtiö, entinen Suomen Posti. Nyt valtio ei enää tunnu tietävän mikä Itella on – toisaalta vaaditaan entiseen malliin kaiken kattavaa yleistä palvelutasoa, toisaalta vaaditaan että Itella käyttäytyisi kuten mikä tahansa yksityisyrittäjä.

Uusia hintoja ei ole vielä julkistettu, mutta Viestintäviraston mukaan yleispalveluiden nykyhinnoissa on yli 25 prosenttia ilmaa. Kauan ei tarvitse miettiä, mistä se 25 prosenttia ulosmitataan jos hinnat laskevat. Ensin kärsivät palvelut, jota seuraa jälleen uusi kierros työntekijöiden vähennyksiä. Eniten ongelmat kasaantuvat haja-asutusalueille, jossa toiminta ei ole kannattavaa.

Kaikkea ei voi saada. Kannattamattomat palvelutkin vain on kustannettava jollain. Tietenkin, jos hintojen leikkaus tarkoittaa kasvanutta valtion tukea ja siten postitoiminnan siirtymistä takaisin Suomen valtiolle julkiseksi palveluksi, on se hyvä asia – mutta tässä vaiheessa taas Euroopan Unionin mukaan epäreilua kilpailua.

Mieleen muistuu 90-luku, jolloin Kimmo Sasi totesi autojen katsastusasemien hinnoissa olevan ilmaa. Tällä saatiin ostettua yleinen mielipide katsastuksien yksityistämisen taakse. Nyt katsastus maksaa vähintään 50 euroa, vanhassa rahassa yli 300 markkaa, kun vuonna 1997 pakokaasumittaus päälle oli hinta vain 140 mk. Hintataso on noussut 120% ja nousee edelleen noin kymmenellä prosentilla vuosittain. Lisäksi hinnat ja palvelutaso vaihtelevat villisti paikkakunnittain.

Kuten nytkin, yksityistämistä myytiin meille halvoilla hinnoilla ja palvelun tehostuneisuudella. Kyseessä oli silloin, ja on edelleen lyhytnäköisyys tai silkka valehtelu. Julkisten palvelujen yksityistämiskehitys on torjuttava kaikkialla missä se nostaa rumaa päätään!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: