Erikoinen työehtokiista repii mainosjakelualaa

Mainosjakelualalla käydään harvinaislaatuista kiistaa työehdoista. Postityöntekijät syyttävät ilmaisjakeluyhtiöitä palkkojen polkemisesta. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n mukaan jakeluyhtiöt ovat perustaneet alalle työnantajan johtaman ammattiliiton. Alan työnantajia edustava yhdistys kiistää väitteet.

Posti- ja logistiikka-alan unioni arvostelee kovin sanoin mainos- ja ilmaislehtien jakeluyhtiöiden tekemää valtakunnallista työehtosopimusta. PAU:n mukaan työnantajat yrittävät polkea palkkoja tekemällä työehtosopimuksen käytännössä itse johtamansa työntekijäjärjestön kanssa.

– Meidän tietojemme mukaan vaikuttaa siltä, että on perustettu työntekijäyhdistys, jonka keskeiset toimijat vaikuttavat olevan myöskin työnantajan keskeisiä toimijoita. Eli yhdistys on pyritty perustamaan työnanantaja toimesta ja työnantajan keinoin, sanoo Posti-ja logistiikka-alan unionin puheenjohtaja Esa Vilkuna.

PAU:n mukaan sen oma sopimus on vahvistettu alalla yleissitovaksi ja työtuomioistuin on hylännyt parinkymmenen jakeluyhtiön tekemän valituksen mainos- ja ilmaislehtijakajien vähimmäispalkasta.

PAU:n sopimukseen kuuluu vajaan 8 euron takuutuntipalkka.

– Tuntiansio mainosjakeluyhtiöiden omissa työehdoissa, jotka nyt näköjään myöskin tuohon niin sanottuun työehtosopimukseen on sisällytetty, liikkuu meidän havaintojen mukaan 2 – 5 euron välillä, Vilkuna huomauttaa.

Lainaus YLE Uutisista 6.1.2010. Kirjoittanut Anna-Stiina Toivonen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: