Lehtien jakelu maaseudulla kallistumassa roimasti

Postikilpailun avaaminen saattaa nostaa haja-asutusalueelle menevien lähetysten hintaa roimasti ja vaarantaa lehtien jakelun maaseudulla.

Itella Viestinvälityksen johtaja Kari Kivikoski arvioi, että taajamien ja haja-asutusalueiden postipalvelujen hintaeroista voi tulla merkittäviä.

Tilanteesta ei voi syyttää pelkästään Itellaa. Alkuperäinen syyllinen on Euroopan unioni ja sen hyväksymä direktiivi, jota nyt ollaan panemassa toimeen. Kun postipalvelut avataan kilpailulle, alkaa samalla kilpajuoksu kermankuorinnasta. Itellan kannattavuus heikkenee ja se joutuu saneeraamaan toimintojaan. Ensi vuoden alussa EU-maissa voimaan tuleva direktiivi tuo Itellan mukaan kilpailevia yrityksiä vain taajamiin, joissa jakelu on tuottoisinta. Jos hintakilpailu laskee Itellan tuottoja taajamissa, sen on entistä vaikeampi rahoittaa haja-asutusalueen jakeluja.

”Tämä vaatii nyt lain valmistelijalta viisautta arvioida seurannaisvaikutuksia”, Kivikoski sanoo. Lisäksi sähköinen viestintä vähentää Itellan mukaan jaettavan postin määrää.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) pitää haja-asutusalueiden jakelua uhkaavaa hinnannousua vakavana asiana sekä kansalaisten yhdenvertaisuuden että monipuolisen viestinnän kannalta.

Pahimmassa tapauksessa jakelukustannusten nousu voi aiheuttaa jopa lehtikuolemia. Olisi välttämätöntä, että päätökselle määrättäisiin nopeasti toimenpidekielto siihen saakka, kun oikeus on puhunut.

”Sähköisen viestinnän varjolla ei saa mennä siihen tilanteeseen, että perinteinen painettu viestintä pannaan polvilleen ja ajetaan alas. Sen vaikutukset voivat olla arvaamattomankin isoja.”

Pallo on myös maan hallituksella. Postipalvelulakiin ei saa jättää porsaanreikää, joka mahdollistaa maaseudun postipalvelujen alasajon. Vastuu tästä on hallituspuolueilla. Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen selvittää parhaillaan, miten postin jakelu voidaan turvata haja-asutusalueiden asukkaille jatkossa, mutta viime kädessä eduskunnan ja kansan on osoitettava, kuka on isäntä talossa.

Lainaukset Maaseudun Tulevaisuudesta ja YLE Uutisista 15.1.2010.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: