Seitsemän syytä vetää joukot Afganistanista

Afganistanin sodan vastaisen verkoston seitsemän syytä vetää joukot Afganistanista:

1. Sotilaallinen interventio ei ole ratkaissut Afganistanin ongelmia, vaan johtanut yhä pahenevaan konfliktiin ja humanitaariseen kriisiin, jolle ei ole loppua näköpiirissä.

2. ISAF-operaation tehtävänä on tukea Afganistanin nykyhallitusta maan sisäisessä konfliktissa. Suomen tehtävänä ei voi olla pönkittää aseellisesti hallitusta joka nojautuu laajamittaiseen vaalipetokseen, sananvapauden rajoittamiseen ja ihmisoikeukseen polkemiseen.

3. Suomen toiminta läheisessä yhteistyössä USA:n ja Afganistanin hallituksen joukkojen sekä turvallisuuspalvelujen kanssa ei voi olla moraalisesti kestävää. Sekä USA:n että Afganistanin hallitukset ovat harjoittaneet konfliktin yhteydessä kidutusta, mielivaltaisia vangitsemisia ja teloituksia sekä siviilikohteiden pommituksia. Sotilaallisen tuen antaminen tälle kaikelle merkitsee osallisuutta ihmisoikeusrikoksiin.

4. Sotilaallinen interventio on tuhoisa. Länsimaiset joukot Afganistanissa käyvät sotaa joka tuhoaa tuhansia ihmiselämiä vuosittain. Afganistanissa kuoli 520 länsimaista sotilasta vuonna 2009 ja moninkertainen määrä haavoittui. Sodan afganistanilaisista uhreista ei ole tarkaa tietoa, mutta varovaistenkin arvioiden mukaan määrä liikkuu tuhansissa vuosittain. Tähän verenvuodatukseen osallistuminen on järjetöntä, kun on yhä selvempää ettei sodalla saavuteta mitään sellaista joka oikeuttaisi kuolonuhrit.

5. Sotilallinen interventio on kallis. Länsimaat ovat käyttäneet sotatoimiin Afganistanissa yli 200 miljardia euroa ja kustannukset ovat yhä nousussa. Vuonna 2010 sotaan käytetään yli 50 miljardia euroa. Esim. UNICEF:in, Maailman terveysjärjestö WHO:n ja YK:n ruoka-apuohjelma WFP:n yhteenlasketut budjetit ovat alle 10 miljardia euroa vuodessa.
Suomi on käyttänyt Afganistanin sotilasoperaatiojo yli 100 miljoonaa euroa ja vuonna 2010 ISAF-operaation kuluihin on budjetoitu 23,3, miljoona euroa. Tämä on noin kaksi kertaa enemmään kuin Suomen panostus maahan kohdistuvaan kehitysyhteistyöhön. Yhden suomalaisen sotilaan lähettäminen Afganistaniin maksaa lähes 200 000 euroa vuodessa, samalla summalla voisi esim. palkata 200 afganistanilaista opettajaa.

6. Yhä suurempi osa afganistanilaisista vastustaa länsimaiden sotilaallista interventiota ja haluaa ulkomaisten joukkojen poistuvan. Sotilaallista intervention lopettamista kannattavat Afganistanissa laajasti myös ne jotka vastustavat Talebanin edustamaa fundamentalismia. Mm. Afganistanin tunnetuin naisparlamantaarikko Malalai Joya ja naisjärjestö RAWA, jotka toimivat maan alla Talebanin valtakaudella, ovat nyt vaatineet länsimaisia joukkoja poistumaan maasta.

7. Länsimaiden sota Afganistanissa edistää kansainvälistä terrorismia ja tekee myös Suomesta mahdollisen kohdemaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: