Talouskriisi ei saa kasvattaa köyhyyttä

Ay-väen rauhanpäivillä pohdittiin laman ongelmia

Tammikuun perinteiset Ay-väen rauhanpäivät järjestettiin viikonloppuna Järvenpäässä, teemoina talouden lama ja sen vaikutukset sekä sotilasliitto Nato ja turvallisuuspolitiikka.

Muusikko Mikko Perkoilan lämminhenkinen musisointi toivotti satapäisen rauhanaktivistien ja ay-ihmisten joukon tervetulleeksi keskustelemaan ajankohtaisista asioista.

Ay-väen rauhanpäivien rauhanpalkinto jaettiin tänä vuonna Julkisten ja hyvinvointialojen liiton Helsingin toimistovirkailijoiden yhdistys 240 ry:lle. Palkinnon myöntämisperusteina todettiin seuraavaa:

”Yhdistys JHL 240 on ottanut toimintaansa mukaan yhteiskunnallisten asioiden käsittelyn, joka sisältää myös rauhantyön. Rauhan käsite on tässä yhteydessä ymmärretty laajasti osana arkipäiväämme, ei pelkästään sodattomana tilana. Yhdistys 240 on herättänyt omassa vaikutuspiirissään aktiivista keskustelua myös solidaarisuudesta, kansainvälisyydestä ja ympäristökysymyksistä. Yhdistyksen osallistuminen aikaisempien vuosien Ay-väen rauhanpäiville on ollut niin ikään kiitettävän aktiivista.

Tavallisten ihmisten kriisi

Lauantain alustavassa paneelikeskustelussa JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori ja Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas vaihtoivat suorasanaisesti yleisön kanssa ajatuksia siitä kenen laskua palkansaajat taas joutuvat maksamaan.

Kyösti Suokas provosoi keskustelun käyntiin tokaisemalla, ettei kapitalismi ole kriisissä alkuunkaan vaan toimii täysin suunnitelman mukaan, kapitalistithan voivat paremmin kuin koskaan.

— Todellinen kriisi on tavallisilla ihmisillä – yksistään Euroopassa 50 miljoonaa ihmistä joutuu selviytymään euron päiväpalkalla, huomautti Suokas.

Myös Tuire Santamäki-Vuoresta oleellista on sosiaalinen kriisi, joka talouskriisin jälkimainingeissa on vasta alkamassa. Edellisten kriisien aikana rakennetut valvontajärjestelmät on purettu ja valtion vetäytymisen kipuraja on saavutettu.

— Ihmisten ei saa enää antaa pudota tyhjän päälle köyhyyden ja sosiaalisten ongelmien kasvaessa kuten viime lamassa, jossa kylvettiin nykynuorison ahdistuksen ja järkyttävästi kasvaneen masennusperäisen työkyvyttömyyden siemenet.

Toisaalla päättäjät tuhlaavat miljoonia asevarusteluun, huomautettiin yleisöstä.

Kansainvälisen ay-liikkeen tarve

Ay-liikkeen globalisaatio nousi toiseksi tärkeäksi puheenaiheeksi, sillä kansainvälisen uusliberalismin aika huutaa kansainvälistä ay-liikettä. YK:n työjärjestö ILO on heikko, samoin päätösvalta EU-parlamentissa, ja perusongelmana on ettei härskiä halpatyökauppaa voi estää EU:n työvoiman vapaan liikkuvuuden ansiosta.

Toivottomuuteen ei kuitenkaan vaivuttu. Kyösti Suokas esitti ratkaisuksi ay-liikkeen tuomista maihin joissa sitä ei vielä ole kenttätyön kautta, sillä kansainvälisyydellä ei ole käytännössä merkitystä niin kauan kun esimerkiksi Itä-Euroopassa järjestäytymisaste on alle prosentin.

— Suomenkin liittotoimintaa on aikanaan autettu pohjoismaisella yhteistyöllä, muistutti myös Tuire Santamäki-Vuori.

Ilmestynyt Tiedonantajassa 15.1.2010.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: