Postin yksityistäminen pysäytettiin Japanissa

Japanin postin kehitys tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehtovision Suomen vastakkaiseen suuntaan etenevälle tilanteelle. Miten mahtaisikaan olla asiat jos Suomessa olisi säilytetty Postipankki?

KOM-Posti: Postin yksityistäminen pysäytettiin Japanissa:

Japanin liberaalidemokraattipuolueen ja erityisesti entisen pääministeri Junichiro Koizumin vuodesta 2001 aggressiivisesti jatkunut kampanja Japanin postin yksityistämiseksi on keskeytynyt.

Päätöksellä on suuri merkitys Japanin taloudelle, sillä Japanin posti on viestinvälitys- ja logistiikkapalveluidensa lisäksi 300 triljoonan jenin (3.2 triljoonan dollarin) omaisuudellaan maailman suurin pankki. Nyt postipankin annetaan kaksinkertaistaa asiakaskohtainen talletusten enimmäismäärä 20 miljoonaan jeniin ja pankin henkivakuutusyksikön annetaan nostaa vakuutuksien kattavuutta 25 miljoonaan jeniin. Hallitus säilyttää yli kolmanneksen yhtiön omistuksesta, pitäen veto-oikeutensa.

Suunnanvaihdos on tappio Japanin porvaristolle, joka odotti entisen pääministeri Koizumin lupaamaa täyttä pankin yksityistämistä ja postiyhtiön pilkkomista. Menetys on suuri etenkin pankkiireille, sillä vakaa valtion takaama postipankki on finanssikriisin riepottelemia yksityisiä pankkeja houkuttelevampi vaihtoehto lamasta kärsiville tavallisille säästäjille.

EU:n ja Yhdysvaltojen viranomaiset ovatkin kiireellä laatimassa valituksiaan Maailman kauppajärjestö WTO:lle. Washingtonissa Yhdysvaltain ulkomaankauppaedustaja Demetrios Marantis ennätti jo uhkailla Kamein suunnitelmien jopa hiertävän maiden keskinäisiä välejä.

Voi kuitenkin ihmetellä, mitä varaa amerikkalaisilla ja eurooppalaisilla on vaatia valtio-ohjauksen poistoa ulkomailla niiden omien kansantalouksien räpiköidessä juuri valvomattomien pankkien aiheuttamassa finanssikurimuksessa. Toisin kuin ulkomaiset vastineensa Japanin postipankki ei taannoin ole hukannut triljoonien dollarien edestä tavallisten ihmisten rahoja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: