Euroopan ay-liikkeen toimintapäivä 29.9. Suomessa

Täällä Suomessa hallituksen uusi budjettiesitys on ollut viimeaikoina tapetilla. Julkiselta sektorilta, peruspalveluista ja työllistämisestä aijotaan jälleen leikata määrärahoja talouskasvun ja kilpailukyvyn nimissä. Budjettia vastaan ovat jo osoittaneet mieltään mm. opiskelijat, työttömät, eläkeläiset ja muut vähävaraiset.

Mutta kuinka moni tietää että 29. päivä syyskuuta Brysselissä kokoontuvat Euroopan unionin valtionvarainministerit päättämään jälleen uusista Euroopanlaajuisista julkisen sektorin leikkaustoimenpiteistä?

Tämä tarkoittaa palvelujen karsimista, yksityistämistä, irtisanomisia ja eläkeikien pidennyksiä. Jatkuvat leikkauskuurit ainoastaan syventävät todellista ihmisten kriisiä, työttömyyttä ja köyhyyttä. Tämän on tajunnut myös Eurooppalainen ammattiyhdistysliike, joka järjestää samana päivänä 29. syyskuuta euroopanlaajuisen vastamielenosoituksen.

Euroopassa toimintaan on jo ryhdytty. Kreikassa on taisteltu vastaan koko ajan, mutta nyt myös Ranskassa miljoonat marssivat kaduilla. 29. päivä Espanjassa aloitetaan yleislakko ja 100 000 ihmistä marssii Brysselissä. EAY on ilmoittanut että protesteja, ulosmarsseja ja mielenosoituksia järjestetään myös Portugalissa, Italiassa, Latviassa, Liettuassa, Tsekin tasavallassa, Kyproksella, Serbiassa, Romaniassa, Saksassa ja Puolassa.

Mutta entäpä täällä Suomessa? Kriittisen ay-verkoston aktiivit selvittivät asiaa ja saivat kuulla, että Brysselin mielenosoitukseen lähtee suomalaisista liitoista 16 edustajaa. Mutta entä tiedotus asiasta, ja ennen kaikkea paikallinen toiminta paikallisissa ammattiosastoissa? Miksi me emme ole ay-kentällä kuulleetkaan koko tapahtumasta, vaikka asia koskee meitä yhtä lailla? Kysyin tätä asiaa julkisessa keskustelutilaisuudessa Suomen ammattijärjestöjen keskusliitto SAK:n EU-asiantuntija Reijo Paanaselta.

Maanantaiklubilla Helsingissä puhunut Paananen myönsi, että SAK teki arviointivirheen jättämällä EAY:n toimintapäivän tiedottamatta. Paanasen mukaan alunperin ideana oli näyttää eurooppalaisen ay-liikkeen joukkovoimaa 7. lokakuuta, jolloin vietetään jo pieneksi perinteeksi muodostunutta Kunnon työn päivää.

Onneksi tämä virhe on kuitenkin edelleen korjattavissa. SAK julkaisikin heti seuraavana päivänä sivuillaan paikalliseen toimintaan kannustavan tiedotteen ja toimintaa onkin nyt ryhdytty suunnittelemaan. Vielä on aikaa ottaa asia esille myös omassa ammattiosastossa, toimikunnassa tai työporukassa. Nyt on aika näyttää, ettei Suomessakaan työväki aio maksaa herrojen velkoja, jotka porvaripuolueet ovat itse aiheuttaneet työnantajien verohelpotuksilla ja pankkien finanssikeinottelut sallimalla.

Kriittisen ay-verkoston aktiivi Mauri Perä pitää SAK:n päätöstä hyvänä:

– SAK:n tulo julkisuuteen on erittäin arvokas. Se kannustaa kaikkia ammattiyhdistysliikkeen toimivuudesta kiinnostuneita liikkeelle tässä ja nyt. Se antaa myös potkua Helsingin ja muiden kaupunkien tapahtumaa valmistelevien työryhmien työlle.

Kriittisen ay-verkoston aktiivit ovatkin ryhtyneet toimiin ympäri Suomea. Yhteistyössä SAK:n ja muiden ay-järjestöjen sekä kansalaisliikkeiden kanssa me tulemme järjestämään mielenilmauksia ja kokoontumisia ainakin Helsingissä, Tampereella, Joensuussa, Jyväskylässä, Oulussa ja Kajaanissa. Listaa päivitetään koko ajan.

Nyt on tärkeä ottaa yhteyttä suoraan SAK:n ammatillisten paikallisjärjestöjen edustajiin ja muihin ammattijärjestöjen luottamushenkilöihin. Kannattaa kysyä, mitä on ehkä jo suunnitteilla ja ehdottaa sitä, miten toimintaa voitaisiin toteuttaa.

SAK toivoo, että kaikista mahdollisista tapahtumista ilmoitettaisiin SAK:n viestintään Jenni Karjalaiselle, sposti jenni.karjalainen[at]sak.fi.

Me emme ole taloutta varten, talous on meitä varten! Ehdoton ei leikkauksille!

Mainokset

One response to this post.

  1. […] oikeuksia puolustavaa ay-liikettä. Kun Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY vuonna 2010 kutsui kaikki jäsenjärjestönsä osoittamaan yhdessä mieltä EU:ssa vallitsevaa uusliberaalia […]

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: