Siirtotyöläisten hyväksikäyttö EU:ssa

Ovatko EU:n niin sanotut ”neljä vapautta” vapauksia ensinkään, vai ainoastaan erilaisia riiston välineitä? Hietalahden telakan pääluottamusmies Ilpo Haaja Metalli 49:stä ja Vaihtoehto EU:lle -kansalaisliikkeen puheenjohtaja Juhani Lilja esittivät EU-kriittisiä puheenvuoroja Hakaniemen torilla, eurooppalaisena työväen toimintapäivänä 29.9.2010.

Siirtotyöläisyys ei ole uusi ilmiö. Vielä 70-luvulla sitä uskallettiin kutsua sen oikealla nimellä, kun se tapahtui maamme rajojen sisällä.

Juna hiljaista miestä kuljettaa. Mitä miettii se mies? Mihin matkustaa? On ruskea salkku ja takki, kumisaappaat ja lippalakki.

Juna hiljaista miestä kuljettaa. Kuka onkaan se mies? Mikä on se maa, se, missä saa katsella yötöntä yötä, vaan aikuinen mies on vailla työtä? Ja siihen se loppuu se vapaus. Vai onko hän poikkeustapaus?

Ja pilvet ne kauaksi kiikkuvat, joet vierivät, lepikot liikkuvat. Jää velkainen talo ja nälkäiset mahat. Saa lapion myydä, kun loppuu rahat.

Niin viskovat ne työmiestä riskiä kuin pikkuista, kurjaa piskiä. Juna hiljaista miestä kuljettaa, ja matkan pää on siirtotyömaa.

Oi, armas Suomi, mitä hälle se antaa? Hän parakin luona patjaa kantaa, ei paljoa puhu, vaan takanansa on monta muuta; kokonainen kansa.

Eikö tämä kuulosta aivan Olkiluodon ydinvoimalan työmaalta, jossa tuhannet ihmiset kyyhöttävät tälläkin hetkellä surkeissa parakkioloissa, joita viranomaisia ei päästetä tutkimaan?

SAK:lainen Rakennusliitto tuomitsi tuoreeltaan Teollisuuden Voiman (TVO) käytöksen törkeäksi piittaamattomuudeksi suomalaisia lakeja ja määräyksiä kohtaan. Liitossa epäillään, että työmaalla on jotain salattavaa, jonka ei haluttu paljastuvan tarkastuksessa. Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula sanoi STT:lle, että työsuojeluviranomaisten pysäyttäminen ydinvoimalatyömaan portille selvitetään.

Työsuojelutarkastajien tarkoituksena oli tutkia ulkomaalaisten työntekijöiden työehtoja. Olkiluodon ydinvoimalatyömaa työllistää noin 4 000 henkilöä, joista 3 000 on ulkomaalaista. Olkiluoto 3:n ydinvoimalatyömaan työntekijät ovat yhä täysi mysteeri työsuojeluviranomaisille. Työsuojeluviranomaisten saama erikoinen lista työmaalla toimivista yrityksistä ei ole selventänyt asiaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: