”Kelpaisiko tällainen palkka?”

Taloussanomissa 24.11. ilmestynyt ja muissakin medioissa laajalti siteerattu juttu esittelee hyvin palkattuja aloja, joihin ei vaadita koulutusta. Artikkeli alkaa kiusoitellen:

Miten olisi 3 000–8 000 euron tienestit kuukaudessa? Näinkin hyville ansioille voi päästä kouluja käymättäkin. Taloussanomat selvitti, missä töissä voi yltää hyville palkoille, vaikka koulunpenkillä istuminen ei juuri maistuisikaan. Katso yli 30 ammatin lista.

Kun ensin kuulin jutusta radiosta, koko asettelu lähinnä ärsytti. Lukion kesken jättäneenä ja jakeluhommat 18-vuotiaana aloittaneena en osaa käsittää, miksi palkan ja koulutuksen korrelaation pitäisi olla vahva. Postinjakajana palvelen satoja, ellen tuhansia ihmisiä päivittäin. Hommani on vaativaa niin fyysisesti kuin henkisesti ja taatusti yhteiskunnalle hyödyllistä.

Eikö palkkaa makseta tehdystä työstä, ei tekijän koulutuksesta?

Tässä kuussa minulla on ollut toistuvasti kymmenen tunnin työpäiviä, joista kuusi tuntia vaihtelevasti räntäsateessa polkupyörän kanssa rämpimistä ja pakkasessa volkkarin kanssa lumikinoksissa suhaamista. Koska Volkswagen on Hitlerin suunnittelema auto, sen lämmityslaite on suunniteltu sylkemään auton sisätiloihin myrkkykaasuja. Välillä tehdään lumitöitä ja työnnetään auto ylös ojasta. Ja tätä se tulee olemaan koko talvi, kunnes lumet joskus sulavat.

Silti normipalkkani kuukaudessa on siellä 1500 euron paikkeilla.

Hämmennykseni olikin melkoinen, kun huomasin Tilastokeskuksen tietoihin perustuvalle listalle päätyneen myös postinkantajan ammatin — huikealla 3346 eurolla kuukaudessa! Itse en ole eläissäni nähnyt paljon 2000 euroa suurempaa palkkakuittia, ja minulla on sentään kokemuslisääkin jo kuuden vuoden uralta.

En myöskään tunne yhtäkään postinjakajaa koko Suomessa, joka olisi moisia summia hommistaan käärinyt.

Luultavasti kaikki muut lukemat ovat yhtä tuulesta temmattuja. Puusepän hommissa ollut tuttavani ihmetteli aivan samalla tavalla puutuotteiden teollisten valmistajien ilmoitettua 3102 euron kuukausipalkkaa, sillä hänellä palkka oli parhaimmillaan 8,67 €/h.

Ketähän tässä nyt on huijattu?

Kun lukee pienemmän präntin, taulukon palkkojen ilmoitetaan kuuluvan mystiselle ”ylimmälle kymmenykselle”. Keitähän tämä esimerkiksi Itellassa tarkoittaa? Aluepäälliköitä? Mutta hehän eivät kuulu ”postinkantaja” -nimikkeen alle. Vai onko jossain joukko postinkantajia jotka tekevät 20 tunnin työpäivää?

En todellakaan tiedä, mutta selvää on että tällaisenaan taulukko on erinomaisen harhaanjohtava. Tärkeämpää kuin huippupalkkaisten mainitseminen olisi se kuinka paljon tyypillisesti kullakin alalla maksetaan.

Taloussanomien artikkelin tarkoituksena taitaakin olla lähinnä jatkuva propagandatyö palkankorotusvaatimuksia vastaan. Samaisena päivänä TS:n galluppina oli ”Saavatko kouluttamattomat liian suurta palkkaa Suomessa?” Kommenttipalstalla porvarishenkiset kansankynttilät ovat luonnollisesti yhtä mieltä tästä kysymyksestä:

Kerrankin palkkatilasto joka alkaa näyttää uskottavalle. Aina täällä marisioita riittää että liksa ei riitä vaikka kuitenkin tienataan 3000 – 8000 EUR/kk.

Tällainen propaganda on ilmeisen toimivaa suuren yleisön mielipiteen muokkaamisessa. Varmaan joku tulee muistamaan tämänkin artikkelin kun esimerkiksi postilaiset seuraavan kerran vaativat palkankorotusta: ”Mutta tehän saatte jo enemmän kuin paperimiehet, vaikkette kouluja edes ole laiskurit käyneet” …

Vääristellyillä luvuilla osoitetaan myös näin vaalien alla, että työttömät vaan ovat työtä vieroksuvia, kun ei hyvä homma kelpaa vaikka palkkakin olisi kova. Siis omaa syytä olla työtön. Alkoholisteja ja narkkareita koko porukka. Tällaisia kommentteja joutuu kuulemaan jatkuvasti.

Myytti ”sosiaalisesta liikkuvuudesta” yhteiskuntaluokkien välillä pysyy elossa ja sen alle jää kätevästi piiloon yhteiskuntamme luokkaluonne. Platon oli aikoinaan sitä mieltä, että yhteiskunnan rikkain saa olla korkeintaan neljä kertaa vauraampi, kuin köyhin. Hän päätteli, että jos tuloerot ovat valtavia, kansalaisten kokema epäoikeudenmukaisuus johtaa yhteiskunnan murtumiseen.

Kapitalismi on osoittanut Platonin teorian vääräksi – kunhan kansalaiset vain saa luulemaan että heillä on mahdollisuus ansaita vielä tuhatkertaisesti naapuriaan enemmän, he nielevät kurjuutensa tyytyväisinä ja pystypäin.

Karu totuus on kuitenkin, ettei tässä maassa rehellisellä työllä rikastu. Korkeintaan tulee toimeen. Pätkä- ja silpputyön, paikallisen sopimisen ja itsensä työllistämisen kaltaisten ilmiöiden yleistyessä pelkkä toimeentulokin muuttuu yhä vaikeammaksi.

Minä elän vaimoni kanssa palkkakuopassa jossa tulen tässä talousjärjestelmässä pysymään elämäni loppuun asti, ellen joudu työttömäksi ennen sitä. Jos suomalaisen keskivertopalkka on se 3000 euroa, meidän taloudessa saamme sen juuri ja juuri kasaan kun molempien palkat lasketaan yhteen. Sitä se luokkayhteiskunta tarkoittaa.

Taloussanomien otsikkoon en voi muuta vastata kuin että jumalauta, kyllä tosiaan kelpaisi!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: