”De kallar krig för fred”

Löntagaren 8.2.2011: Fredsaktivisterna bekymrar sig över att gränsen mellan krig och fred suddas ut. Samtidigt får den åldrande fredsrörelsen söka nya former för att överleva.

DEN 24-ÅRIGE POSTILJONEN Sippo Kähmi, som är aktiv inom både facket och fredsrörelsen, är bekymrad över hur man talar om krig och fred i samhället i dag.

– Fredsarbetet torpederas genom att man kallar krig för fred. Nyligen åkte krigsfartyget Pohjanmaa till Afrika och alla hyllar det som en fredsgärning. Samma sak gäller det som händer i Afghanistan. Jag tycker att det är ett krig, en brottslig gärning, eftersom Finland är med och dödar människor. Ändå talar man allmänt om att vi gör det för fredens skull, säger Kähmi som är aktiv inom Post- och logistikunionen i egenskap av förtroendeman.

Då fackföreningsfolkets fredsdagar arrangerades i Åbo i början av januari slöt omkring 200 deltagare upp. Enligt arrangörerna är det mer än på många år. Under dagarna behandlades inte bara traditionellt fredsarbete, utan även andra aktuella frågor som berör finländska arbetstagare, så som osäkerheten i arbetslivet och gästarbete.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: