Kuka valehtelee Afganistan-lennoista?

Helsinki-Vantaan lentokentän 2-terminaalin lähtöaula oli maanantai-iltana täynnä ihmisiä, jotka vastustivat pakkopalautusta Afganistaniin.

Palautuksia vastustavat järjestivät mielenosoituksen lentokentän lisäksi myös Pasilan poliisitalolla.

Mielenosoituksiin osallistui aktiivisia kansalaisia, turvapaikanhakijoita, eri uskontokuntien edustajia ja poliitikkoja yli puoluerajojen.

Poliisi käytti mielenosoittajia vastaan fyysistä voimaa ja kaasuasetta.

* * *

17426283_10154693301219081_5102139240006152605_n

Suomen perustuslain mukaan ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Suomen ulkoministeriö arvioi Afganistanin turvallisuutta tällä hetkellä seuraavasti:

Turvallisuustilanne on kriittinen tai heikko koko maassa …

Afganistan on konfliktimaa, jossa väkivallan uhka on erittäin korkea. Varsinkin alueilla, joissa on kapinallistoimintaa, on aseellisten hyökkäyksien ja räjähteiden uhka. Nämä uhat koskevat myös pääkaupunki Kabulia.

Terroristi-iskujen uhka on erityisen korkea etenkin tiettyjen juhlapyhien aikaan ja suurempien yleisötapahtumien yhteydessä.

Tämä tieto käy yksiin Ilta-Sanomien lentoterminaalissa haastatteleman mielenosoittajan tietojen kanssa:

Morsal Bayat muutti itse Afganistanista Suomeen vuonna 2011. Hänen mielestään missään päin Afganistania ei tällä hetkellä ole turvallista.

–Afganistanin turvallisuustilanne on nolla.

Afganistaniin palautettaville käy hänen mukaansa hyvin heikosti.

–Jotkut heistä ei ole koskaan edes nähneet Afganistania. Jotkut lapsista ovat syntyneet Venäjällä tai Iranissa.

Lentokentällä Morsal keräsi nimiä adressiin, jolla vastustetaan ihmisten palautuksia Afganistaniin.

–Kabul ei ole yhtään turvallinen, siellä on joka päivä itsemurhapommittajia.

Ministeriöillä vaikuttaa kuitenkin olevan eri säännöt Suomen kansalaisille ja muille ihmisille.

* * *

Seuraavana päivänä Helsingin Kansalaistorille kokoontui toinen mielenosoitus samasta aiheesta.

Mielenosoitusjoukko kävi myös kysymässä asiasta suoraan sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergiltä paikan päällä.

Helsingin poliisi väitti tapahtunutta ”tunkeutumiseksi”, siinä missä sisäministeriön oma tiedote korosti mielenosoittajien saapuneen paikalle rauhallisesti.

* * *

Hallituksen reaktio tapahtumiin oli irvokas.

Ministerien ja ministeriöiden virkamiehien puheissa tapahtumat saatiin käännettyä orwellilaisittain päälaelleen. Omituisin lausunto kuultiin kansliapäällikkö Nergiltä:

Nerg kertoo, ettei voi ymmärtää, että suomalaisen oikeusjärjestelmän pohjaa, eli perus- ja ihmisoikeuksia haastetaan näin voimallisesti.

Siis ihmisoikeuksien ja perustuslain kunnioittamista vaativat mielenosoittajat muuttuivatkin ”ihmisoikeuksien haastajiksi”!

Lisäksi Nerg tarjoili tuttua paranoiapuhetta siitä, kuka salaperäinen taho voisi olla kampanjan taustalla.

– Eilen iltapäivällä lähti jollain tavalla organisoidusti ja erittäin voimakkaasti väärä informaatio liikkeelle. Sitä viestittiin sähköpostien kautta kansanedustajille ja meille kaikille sisäministeriössä ainakin viiteensataan sähköpostiin.

Viesteissä oli sama sisältö, mutta ne olivat eri ihmisiltä.

– Viestien lähettämisessä oli käytössä joku tietty malli. En ole elämässäni nähnyt sellaista sähköpostimäärää.

Nerg uskoo kyseessä olevan keskitetysti organisoitu viesti, mutta tiedon levittämisen aloittaneesta tahosta hänellä ei ole tietoa.

Hyvä kansliapäällikkö Nerg, oletteko koskaan kuulleet ”sosiaalisesta mediasta”?

Nykymaailmassa kampanjat voivat levitä omalla voimallaan verkostoista toiseen ilman keskitettyä organisaatiota. Tarvitaan vain tarpeeksi ihmisiä, jotka ovat huolissaan asiasta.

* * *

Sisäministeri Paula Risikko puolestaan oli huolissaan, että jonkun henki olisi voinut olla vaarassa maanantain mielenosoituksessa, koska hälytysajoneuvojen kulkua estettiin.

Hyvä sisäministeri Risikko, siksi kai siellä juuri oltiin liikkeellä, että tietojen mukaan jonkun henki oli vaarassa.

* * *

Myös sinimustaa sotaministeriä Jussi Niinistöä kävi heti syyhyttämään. Hänen olisi selvästi mieli tehnyt laittaa rähinöivä roskajoukko kuriin.

Niinistö syyttää blogissaan,että demarit, vasemmistoliittolaiset ja etenkin vihreät ovat agitoineet joukkojaan barrikadeille muun muassa levittämällä valheellisia tietoja.

Hyvä sotaministeri Niinistö, kuulostipa ihanan fasistiselta!

Juttuun nimen vaihtamalla tämä voisi olla uutinen Turkista, Erdoganin kabinetista. Vain hallituksella on hallussaan totuus, muu on agitaattorien valheita. Tällaisille rähinöitsijöille annetaan kaasua.

* * *

Kaikesta kaksinaamaisuudestaan huolimatta tämä hallituksen offensiivi myös toimi.

Kannoissaan tiukasti pysymisen sijaan oppositio ryhtyi pyytelemään anteeksi lausuntojaan.

Yle Uutiset tietää kertoa:

Sosiaalisen median kipakkaan keskusteluun otti kantaa myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Ilta-Sanomissa. Sipilä penää ”faktoja kohdilleen” (siirryt toiseen palveluun).

– Pikkaisen liikutaan äärirajoilla tässä poliittisessa viestinnässä, koska poliisilta saamani tiedon mukaan alaikäisiä lapsia tai raskaana olevia naisia ei ollut tuolla lennolla, sanoo pääministeri Ilta-Sanomille.

Milloin muistatte viimeksi, että hallitus tai ministeri Sipilä olisivat pyydelleet anteeksi virheellisiä tai suorastaan valheellisia tietojaan?

* * *

Mitkä sitten olivat tapauksen faktat?

  • Poliisin mukaan tieto siitä, että afganistanilaista odottavaa äitiä ja perhettä oltiin poistamassa Suomesta, piti itse asiassa paikkansa.
  • Tätä karkotusta päätettiin viime tingassa lykätä ennen palautuslentoa. Ei siis edes perua, vaan tilanne voi olla hyvin edessä seuraavan lennon yhteydessä. Suomella ei ole virallista linjaa, jonka mukaan lapsia tai raskaana olevia ei voitaisi pakkopalauttaa Afganistaniin tai muihin lähtömaihin.
  • Paluulento lähti Suomesta mukanaan 10 ihmistä, joukossa ainakin yksi perhe, takaisin Kabuliin epäinhimillisiin olosuhteisiin.

Tieto raskaanaolevan naisen joutumisesta palautusprosessiin ei siis ollut valheellinen tieto, toisin kuin sinimusta sotaministerimme esitti.

Tämä ilmiö ei myöskään ole uusi. Ministeriön mukaan tänä vuonna on tehty vastaavia palautuslentoja kuusi kappaletta. Niistä kolme on tehty Afganistaniin. Viime vuonna lentoja oli 30 kappaletta.

(Mielenkiintoista on sekin, että yksikään ”maahanmuuttokriitikko” joka hurskastelee, miten tänne pitää ottaa naisia ja lapsia eikä raavaita miehiä, ei ole rynnännyt estämään näitä perheiden karkotuksia.)

Tämän toiminnan mahdollistava sopimus on solmittu jo viime vuoden puolella – kiristämällä Afganistanin hallitusta.

Blogissaan Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro kirjoittaa skarpisti:

Pakkopalautuksissa Kabuliin on kyse EU:n jo lokakuussa tekemästä sopimuksesta Afganistanin kanssa. Sen mukaan EU palauttaa Kabuliin 80 000 afgaania, koska vapaaehtoisesti heistä on suostunut palaamaan vain 5 000. Sopimus herätti syksyllä kansainvälistä huomiota erityisesti siksi, että erään vuodetun muistion mukaan Afganistania kiristettiin sopimiseen uhkaamalla maata EU:n kehitysavun leikkaamisella. EU kielsi painostuksen ja myös sisäministeri Paula Risikko esitti julkisuudessa, että raha ei vaikuttanut sopimuksen syntyyn.

Ihmisoikeuksia ja perustuslakia rikkovissa pakkopalautuksissa ei ole kyse ”vain” siitä, että meillä on Suomessa vallassa ihmisarvon päälle sylkevä rasistinen oikeistokopla, vaan kyse on myös räikeästä EU-tason uuskolonialismista. Länsimaat ovat olleet osallisena Afganistanin rikkomisessa ja ryöstämisessä kymmenien, ellei satojen vuosien ajan.

Nyt viimeisenä loukkauksena sitten kiristämme yhtä maailman huonoimmassa asemassa olevaa maata kehitysavun lakkauttamisella. Tätä on länsimainen arvoyhteisö. Ihmiskasvoista imperialismia.

Kääntämällä huomio ”vääriin tietoihin”, ministerit ja ministeriöiden virkamiehet pyrkivät kääntämään huomion pois siitä seikasta, että Suomi lähetti ihmisiä tapettavaksi Afganistaniin.

Palautettiinko juuri tällä viikolla lapsia tai aikuisia, miehiä, naisia, vanhoja, nuoria, on aivan sama. Uusia lentoja tullaan järjestämään. Suomen valtio ja Euroopan unioni toimivat systemaattisesti hirviömisellä tavalla.

Mainokset

One response to this post.

  1. […] tilanteessa, jossa kokonaisia perheitä lennätetään kuolemanvaaraan poliisivoimin, satoja ihmisiä hukkuu jatkuvasti Välimereen ja […]

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: