Junes Lokka on natsien yhteistyökumppani ja valehtelija

Viime vuonna erästä blogitekstiäni vuodelta 2013 käytettiin oikeussalissa osana toimittaja Johanna Vehkoon puolustusta todistusaineistona siitä, että tunnettu nettitrolli Junes Lokka on, toden totta, rasisti.

Kyseessä oli siis tapaus, jossa Lokka oli tehnyt toimittajasta kunnianloukkaussyytteen siksi, että toimittaja oli henkilökohtaisessa sosiaalisessa mediassaan kuvaillut Lokkaa termeillä tunnettu rasisti ja natsipelle.

Samassa oikeudenkäynnissä Lokka oli väittänyt koko blogissani esiintyneen haastattelun olevan ”täysin tekaistu”. Koska tästä tulee minulle edelleen kyselyjä, lienee syytä vielä kertaalleen käydä läpi, miten asiat ovat.

***

Ensinnäkin: Tekstissä käytetyt Lokan kommentithan eivät siis olleet mitenkään ”irrallisia” eivätkä varsinkaan ”täysin tekaistuja”. Jokainen Lokan suuhun laitettu repliikki on Lokan itse kirjoittama.

Leikkaa ja liimaa -työkalua on käytetty sen verran, että lainaukset Lokalta koostettiin kahdesta lähteestä: Facebookin Paljastettu 3 -sivustolla käydyistä julkisista  Facebook-keskusteluista, joihin Lokka osallistui, ja samanaikaisesti tähän blogiin tulleista Lokan omista kommenteista.

Ensimmäinen alkuperäinen lähde on poistunut saatavilta siksi, että erityisesti Perussuomalaiset puolueaktiivit jatkuvasti ilmiantoivat Paljastettu 3 -sivun julkaisuja ja saivat Facebookin lopulta poistamaan koko sivuston. (Äärioikeisto kävi siis jo tuolloin jatkuvaa taistelua vastustajiensa sananvapauden rajoittamiseksi.)

Jälkimmäinen kommenttiketju on kuitenkin edelleen olemassa kaikkien näiden vuosien jälkeen, ja on kaiken kansan nähtävillä! Ketjusta on jopa edelleen nähtävissä minuutin tarkkuudella, missä vaiheessa kysymykset osoittautuivat Lokalle liian vaikeiksi ja hän päätti jättää vastaamatta.

Lokka siis todistettavasti valehteli oikeussalissa väittäessään, ettei blogissa ole ”haastateltu häntä”, eikä edes ennen perätöntä lausumaa ymmärtänyt poistaa tuota todistusaineistoa. Varmuuden vuoksi olen tallentanut koko alkuperäisen lähteen tähän vielä kuvankaappauksena.

lokka_alkuperäinen

***

Sattumalta kävi sitten niin, että törmäsin Lokkaan jälleen eräässä Facebook-ryhmässä hiljattain oikeudenkäynnin jälkeen. Se on aina ikävä yllätys, mutta päätin tuolloin ottaa vahingon takaisin suorittamalla Facebookin kautta jatkohaastattelun.

Julkaisen sen transkription nyt tässä.

***

YLIVUOTOSANOMAT: Hei, katsos, tunnettu rasisti ja natsipropagandan levittäjähän se siellä. Huomasin että valehtelit ihan suoraan oikeudessa vanhan blogitekstini sisällöstä, way to go!

JUNES LOKKA: Ylen faktantarkistaja käytti valehaastatteluasi todisteena, ja kumosin sen kertomalla faktat siitä. Ehdotin, että tuomari soittaisi sinulle todistajan asemassa, mutta se ei ollut tarpeen.

YVS: Nääh, valehtelit tapasi mukaan ihan mitä sattuu. Mutta hyvä hommahan tuossa oikeudenkäynnissä oli se, että siinä todettiin ettei sun kutsuminen rasistiksi ole valheellista. Pitkään siitäkin on saatu vääntää mutta nyt siitä on mustaa valkoisella!

JUNES LOKKA: En valehdellut mitään eikä tuomiossa todettu sitä mitä väität.

YVS: Tuomiossa todettiin, että ”yhdenkään käytetyn […] sananvalinnan osalta Vehkoon väitteet eivät ole olleet täysin perättömiä”. Siinä on siis oikeuden mielestä perää, että olet rasisti ja natsipelle. Sitä ei vain jostain syystä olisi saanut sanoa julkisesti?

JUNES LOKKA: Tuo on se toinen syyte, ei koske nimittelyä. Kannattaa lukea koko 15-sivuinen pdf.

YVS: Ahaa, luen sen kyllä kernaasti jos viitsit linkata!

JUNES LOKKA: onko siis niin että puhut taas asioista perehtymättä niihin? Tässä eka syyte:

…ja tässä toinen. Kuten näet, kyseessä on kaksi eri asiaa jotka sekoitat täysin

***

Uskomatonta mutta totta, Lokan linkkaamasta virallisesta dokumentista käy ilmi seuraavaa: Oulun käräjäoikeus ihan vakavalla naamalla oli sitä mieltä, että ei voida ”ainakaan riidattomasti” ratkaista onko rasistista poliittista toimintaa ja rutiininomaisesti natsien kanssa yhteistyötä tekevä henkilö rasismin ja natsi-aatteen kannattaja.

Myös sanamuotoilu ”ainakaan riidattomasti” on melko erikoinen, sillä siitähän koko oikeusjutussa on kyse – tämän todenmukaisen väitteen riitauttamisesta.

Kaikki väitteethän voidaan aina riitauttaa, olivat ne totta tai ei, ja siitä Lokalla on vankka kokemus.

***

YVS: Myönnän että näissä asioissa olen ollut lehtitietojen varassa. Tämä selventää asiaa!

JUNES LOKKA: Ylen faktantarkistaja käytti yli 22 000 euroa ja 37 sivua ”todisteita” ja epäonnistui täysin.

YVS: Puhumattakaan kaikesta siitä ajasta ja energiasta jotka itse olet tuhlannut saman asian todistamiseen YouTubessa. Harmillista ettei oikeudella ollut tarpeeksi istumalihaksia sen läpikäymiseen!

JUNES LOKKA: Olisiko linkkiä näihin todisteisiin?

YVS: Esimerkiksi se kerta, kun suoran lähetyksen kommenteissa teit ”etsintäkuulutuksen” ja lupasit ”tapporahaa” fasismin vastaisen mielenosoituksen järjestyksenvalvojasta! Vain hetkeä myöhemmin tämä etsintäkuulutus päätyi PVL:n verkkosivuille valokuvan kanssa.

Aika kiistaton osoitus siitä miten hyvin yhteistyö natsien kanssa sinulla pelaa!

JUNES LOKKA: Eli jos PVL linkkaisi sinun juttujasi, siitäkö pitäisi vetää jotain johtopäätöksiä? En muuten tiennyt että ne naamioituneet auton alle työntelijät ja kameran hajottajat olivat järjestyksenvalvojia.

YVS: Kyllä todellakin vetäisin siitä jonkinlaisen johtopäätöksen omasta toiminnastani, jos rikollinen uusnatsijärjestö jakaisi yksittäisistä ihmisistä valokuvalla ja nimellä tekemiäni ”etsintäkuulutuksia” ja mm. kehottaisi sivuillaan keräämään minulle kannattajakortteja eurovaaleihin!

Voi olla jopa, että miettisin useamman kerran mikä helvetti toiminnassani on mennyt pieleen.

Rikollinen uusnatsijärjestö PVL kehuu tammikuussa 2019 verkkosivuillaan Lokkaa ja kehottaa allekirjoittamaan tämän kannattajakortin.

Näin vertailun vuoksi: kun MV-lehti teki minusta positiivisen jutun viime kuntavaalien alla, kävin paikan päällä irtisanoutumassa heidän tuestaan ihan kasvokkain. Sinulle uusnatsiyhteistyö kuitenkin tuntuu sopivan myös vaalityössä melko hyvin?

JUNES LOKKA: Puhutaan minusta monella muullakin sivustolla, näin moderni media toimii.

YVS: Rikollisen uusnatsijärjestön verkkosivu ei taida olla se, mitä useimmat ihmiset ymmärtävät ”modernilla medialla”, mutta olkoon näin!

Uusnatsiyhteistyö kuitenkin toimii sinulla median ulkopuolellakin?

JUNES LOKKA: Jos linkkaan juttusi blogiini, tarkoittaako se, että teemme yhteistyötä?

YVS: Ei todella tarkoita! Mutta se tarkoittaa, jos linkkauksen yhteydessä kehottaisit keräämään poliittisia tarkoituksiani varten kannattajakortteja minulle ja tulisit vielä itse henkilökohtaisesti paikalle kannattajakorttien luovutustilaisuuteenkin.

Valokuvatodisteiden perusteella PVL:n tuki ei jäänyt ainoastaan maininnaksi verkkosivuilla, vaan mukana Lokan kannattajakortteja luovuttamassa oikeusministeriölle esiintyi uusnatsiaktiivi ”Sally Enare” (oikealta nimeltään Salla Silvennoinen).

Hän on julkisuudessa mm. hehkuttanut uutta holokaustia ja todennut 77 ihmistä murhanneen norjalaisen äärioikeistoterroristi Anders Breivikin olevan sankari, jonka esimerkkiä Suomessakin tulisi noudattaa. Itse hän on toiminut esikuvansa mukaan mm. vandalisoimalla Oulun Prideä.

Junes Lokan eurovaaliehdokkuuden kannattajakorttien luovutustilaisuus. Vaaleahiuksinen nainen on uusnatsiaktiivi ja terrorismin kannattaja.

***

YVS: Miten siis on, Junes, kun kannattajasi ja kampanjasi tekijät ovat tätä kaliiberia – siis ihka-aitoja natseja – miksi koet olevan perusteetonta ajatella, että sinulla olisi jotain tekemistä natsien kanssa?

JUNES LOKKA: Onko hän siis sen sivuston ylläpitäjä vai?

YVS: Saattaa ollakin, mutta sitähän minä en osaa sanoa, koska välini rikollisiin uusnatseihin eivät ole läheskään yhtä lämpimät kuin sinulla. Vastaatko nyt kysymykseen, kiitos!

JUNES LOKKA: En tiennyt että keräsit kannattajakortteja, mutta voin mainita siitä kohta YouTubessa.

YVS: En kerää enkä ole tällä hetkellä mukana parlamentaarisessa politiikassa. Vastaatko nyt kysymykseen, kiitos!

Lokka ei koskaan vastannut kysymykseen.

***

Suurella todennäköisyydellä tämän keskustelun julkaisemisen jälkeen Lokka tulee väittämään myös ylläolevan, samalla metodilla koostetun haastattelun olevan tekaistu, koska miksipä ei väittäisi.

Valehtelu on Lokalle enemmän sääntö kuin poikkeus. Itse asiassa hänen ensimmäinen mainintansa tässä blogissa on tapaus, jossa hän väitti Helsingissä 2012 järjestetyn turvapaikanhakijoiden nälkälakon olleen huijausta ja sen kohtaaman rasismin olleen tv-yhtiön käsikirjoittamaa lavastusta.

Muistan jo tuolloin ihmetelleeni, miten ihmeessä Oulusta käsin kirjoittava blogailija voi tietää asian paremmin kuin me, jotka olimme tuolloin päivittin paikalla nälkälakkolaisia tukemassa.

Totuus on tietenkin, ettei voinutkaan. Nettiin on helppo kirjoitella mitä tahansa keksittyä roskaa ja saada sillä jakoja. Ja sen Lokka on todella huomannut.

***

Noista ajoista Lokka on ikävä kyllä edennyt suhteellisen harmittomasta nettiräyhääjästä aktiiviseksi poliittiseksi toimijaksi.

Vaikka vuonna 2013 julkaistun blogini tyylilaji oli Facebookin kautta suoritettu gonzo-haastattelu, jo silloin siitä kävi ilmi, että Lokka jakoi vaalisivullaan kirjaimellista natsipropagandaa. Hän myös paljasti mittaavansa ”haitallisen monikulttuurin” määrää pääasiassa afrikkalaistaustaisten lukumäärällä.

Tiedossani ei ole, oliko Lokka yhteydessä natseihin jo tuolloin, vai puolustiko hän natsipropagandaa muuten vain. Tänään hänen yhteytensä natseihin ovat kuitenkin kiistattomat.

Yllämainittujen suorien PVL-yhteyksien lisäksi Lokka on ollut aktiivisesti järjestämässä ns. etnonationalistien tapaamisia, sekä puhujan, kuvaajan että tapahtumien markkinoijan roolissa.

Näitä ovat esimerkiksi ”Awakening”-tapaaminen, johon viime vuonna osallistui kattaus kaikenlaisia rasisteja yhdysvaltalaisista valkoisen ylivallan kannattajista aina ukrainalaisiin Asovan pataljoonan uusnatseihin saakka.

Tänä vuonna ”Aamunkoitto”-kokouksessa Lokan lisäksi mukana oli muiden etnonationalistien lisäksi itsensä avoimesti fasistiksi julistanut Toni Jalonen. Lokan puheenvuorossa mm. todettiin, että fasismin vastustajat ”eivät ole ihmisiä” ja ansaitsevat kuolemantuomion.

Näitä rodun, geenien ja etnisyyden – sanalla sanoen rasismin – ympärillä pyöriviä äärioikeiston tapaamisia on järjestetty jo vuosia, ja Lokka on ollut niissä jatkuvasti mukana – aatetta tukemassa.

Eikä toiminta rajoitu vain pienen piirin tapaamisiin, vaan aivan näihin päiviin saakka samat ajatukset toistuvat Lokan striimeillä ja Twitter-tilillä. YouTubesta Lokka on tainnut jo saada potkut yhteisönormien vastaisen sisällön takia, mutta toiminta jatkuu tuntemattomammissa striimauspalveluissa.

Tässä kuussa Junes Lokka suivaantui siitä että hänen omasta striimistään jaettiin kuvankaappaus ja valehteli ”juutalaisen dimmun” järjestäneen ”blm rotumellakan”.

Mahdollisesti oikeusjutustaan rohkaistuneena Lokka esitti helmikuussa 2020 jopa Oulun kaupunginvaltuustossa saakka ”äärioikeistolaisten kuolemanpartioiden perustamista”.  

Oulun käräjäoikeuden tuomion mukaan ”natsipelle”, ”rasisti” ja ”tunnettu rasisti” ovat ”haukkumasanoja”, joita ”tyypillisesti käytetään silloin, kun halutaan osoittaa toiselle epäkunnioitusta”. Lokan kohdalla on kuitenkin todistettavasti niin, että nämä ovat faktisia kuvauksia hänen toiminnastaan.

Itse asiassa olen sitä mieltä, että natsipelle on liian neutraali ilmaisu Lokasta.

Vaikka suuri osa hänen tuottamastaan sisällöstä on edelleen alle kaiken arvostelun sijoittuvaa trollausta, jota hyvällä tahdolla voitaisiin nimittää pelleilyksi, hän toimii samaan aikaan natsien ja heidän ajatustensa äänitorvena myös ihan vakavissaan. Lisäksi hän propagandatyössään todistettavasti levittää väärää informaatiota ja valehtelee säännönmukaisesti – myös oikeussalissa.

Ei voi olla niin, että näiden tosiasioiden julkituojat hiljennetään perättömillä kunnianloukkaussyytteillä, varsinkin kun kyseessä on poliitikko.

Jos Oulun käräjäoikeuden tuomio jää voimaan, ja siitä muodostuu yleinen käytäntö, voidaan todeta oikeasti että Suomessa ”sananvapaus on rikki”. Siksi toivon todella, että se voidaan edelleen kumota myöhemmässä oikeudenkäynnissä.

3 responses to this post.

 1. Posted by Aksu on 29 heinäkuun, 2021 at 15:27

  Minulle soitti tänään Oulusta rikospoliisi ja kuulusteli olenko kutsunut Lokkaa Twitterissä natsipelleksi. Myönsin syyllisyyteni. Lisäksi poliisi syytti minua heidän työaikansa tuhlaamisesta ja sanoi että pitäisi siksi lopettaa kyseinen kirjoittelu. MINUA? Pitää varmaan itsekin alkaa siis tekemään rikosilmoitus aina kun joku kutsuu suvakkihomoksi. 🤔

  Vastaus

  • Uskomatonta toimintaa taas, mutta Oulun poliisi tuntuu olevan kyllä ihan omalaatuinen tapauksensa muutenkin kyseenalaisen poliisitoiminnan kentällä.

   Vastaus

   • Posted by Aksu on 2 elokuun, 2021 at 23:41

    No toisaalta niiden on pakko tehdä lain määräämät hommansa ja luulen että kyseinen poliisimies ei ole soittanut vain minulle vaan ehkä jopa sadoille Lokkaa natsipelleksi kutsuneille joten itse entisenä valtion virkamiehenä tavallaan ymmärrän myös heidän turhautumisensa asiaan. Toivotaan että päätös Korkeimmassa Oikeudessa menee Johanna Vehkoon hyväksi tai kohta on kaikki muutkin natsipellet tekemässä rikosilmoituksia kun heitä sellaisiksi kutsutaan. Se ei varmaan poliisin turhaa työtä vähennä yhtään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: