Rauhanvälityksen suurmaa suuntaa Somaliaan

Jälleen uusi luku Suomen uljaassa historiassa ”rauhanvälityksen suurmaana” on alkamassa nyt, kun Suomen hallitus on siirtomaaherran elkein päättänyt lähteä Somaliaan asti tappamaan paikallisia köyhiä turvaamaan rauhaa miinalaiva Pohjanmaan rauhantykkien ja rauhankonekivääreiden avulla.

Näitä tyyppejä vastaan tarvitaan vähintään panssarilaiva.

YLE Uutiset kirjoittaa:

Hallituksen ulko-ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (Utva) on päättänyt lähettää miinalaiva Pohjanmaan Somaliaan torjumaan merirosvojen hyökkäyksiä.
Utva ja presidentti Tarja Halonen päättivät asiasta tiistai-iltana. Aluksen mukana matkaan lähtee noin 120 sotilaan osasto, jonka komentajana toimii miinalaiva Pohjanmaan päällikkö.

Luonnollisesti kun somaleista on kyse, Yle Uutisten kommenttisivuilla keskustelu vedettiin väljähtyneeksi maahanmuuttohuuteluksi heti ensimmäisessä kommentissa, kuinkas muutenkaan. Tyhjät tynnyrit kolisevat jälleen eniten ja aina samalla tavalla:

Menomatkalla laivan voisi täyttää ”turvapaikanhakijoilla”… Veisivät meijän kotirosvot mennessään… mitä me muille jaetaan apua kun eivät he ikinä jaa sitä meille kun me sitä tarvitaan..

Niin, mitä ne pirun mustiaiset oikein rosvoaa niitä hyvää tarkoittavien valkoisten eurooppalaisten laivoja? Miksi ne siellä Somaliassa hoitaa asiansa niin huonosti ja miksi niitä koko ajan virtaa tänne meille pilaamaan meidän ihanan ylvään länsimaalaisen kulttuurimme? Miksei ne voi vaan jättää meitä rauhaan?

***

Sattumalta keskustelin aiheesta juuri viime viikonloppuna erään somalialaisen tuttuni kanssa. Hänen valottaessaan maansa historiaa tajusin miten naurettavaa tämä Suomessa käyty ”keskustelu” on. Täällä kiroillaan, miten muutama kurja pakolainen rukoilemassa pukukopissa on suuri islamistinen kampanja maamme tapojen tuhoamiseksi, kun Somaliassa sellaista hävityskampanjaa on käyty oikeasti länsimaiden johdolla.

Vuosisatojen saatossa jokainen suurvalta on käynyt tuomassa omat ongelmansa maahan. 1800-luvulla Somalian jakoivat keskenään ranskalaiset, italialaiset ja britit, jotka kaikki yrittivät väkivalloin istuttaa maahan omia tapojaan. Maailmansotien aikakaudella niin imperialistiset liittoutuneet kuin italialaiset fasistit kukistivat paikallisia vastarintaliikkeitä yhtä verisin keinoin.

Viime vuosituhannen loppupuolella kävivät puolestaan kylmän sodan suurvallat USA ja Neuvostoliitto pelaamassa maassa omaa valtapeliään. Seurauksena oli kummankin osapuolen kanssa veljeillyt diktatuuri, jonka kaaduttua maa ajautui päättymättömään sisällissotaan. Tätä sotaa ei vieläkään ole saatu päätökseen, vaikka Yhdysvaltojen erikoisjoukot ja YK ovatkin aina välistä käyneet räjäyttelemässä muutamia ihmisiä. Onpa aiheesta tehty näyttävä tositapahtumiin perustuva toimintaelokuvakin, jossa sata somalia lahtaava, lapsen raiskaukseen syyllistynyt yhdysvaltalainen sotilas esitetään suurena sankarina.

Lyhyesti Somalia on siis maa joka viimeisen 200 vuoden aikana on saanut kokea oman osansa jokaisesta imperialismin ilmenemismuodosta, kolonialismista fasismin kautta kulttuuri-imperialismiin. Ironian määrä on mittaamaton, kun nyt somaleille huudellaan miten heidän tulisi ”oppia elämään maan tavalla tai painua takaisin kotiinsa.”

Olisivatpa länsimaalaiset kuunnelleet aikoinaan omia neuvojaan.

***

Se historiasta. Entäpä sitten nykyään? Eihän meidän sivistyneellä Euroopan unionillamme voi enää olla mitään tekemistä menneiden aikojen kolonialistien kanssa? Emmehän me enää riistä tai alista afrikkalaisia valtioita? Mitä tämä meille enää kuuluu?

Kuuluupa hyvinkin, sillä eurooppalaiset jatkavat hienosti siirtomaaperinteitään ilman turhia tunnontuskia. Kun Afrikan mantereelta on jo otettu kaikki mikä irti lähtee, on siirrytty ryöstämään meriä. Sisällissodan ja levottomuuksien runteleman Somalian rannikko on ollut viimeiset 20 vuotta vapaata riistaa eurooppalaisille ja aasialaisille aluksille, jotka käytännössä tekevät alueella mitä haluavat. Troolarit ryöstökalastavat Somalian rannikkoa tyhjäksi, mistä johtuen paikalliset kalastajat ovat menettäneet sen pienenkin elämisen mahdollisuutensa. Ryöstökalastuksen lisäksi rannikko on saastutettu monenlaisilla myrkyillä, ja onpa sitä käytetty jopa kätevänä eurooppalaisen ydinjätteen loppusijoituspaikkana.

Huhuja dumppauksesta on liikkunut 90-luvulta alkaen, mutta Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelman UNEPin tutkijat saivat asiasta kiistämättömät todisteet kun vuoden 2004 tsunamin jälkeen Puntlandin rannoilta saatiin poimia auki repeytyneitä ydinjätetynnyreitä. Tynnyreistä oli kulkeutunut ympäristöön radioaktiivista uraania, ja rannoilta on löydetty myös lyijyä, raskasmetalleja kuten kadmiumia ja elohopeaa, teollisuusjätteitä, sairaalajätettä ja monenlaista kemikaalia. Saaste on sairastuttanut satoja ihmisiä.

Eurooppalaisille firmoille tulee yksinkertaisesti halvemmaksi heivata ryönät laidan yli mereen Afrikassa, mikä maksaa 2.50 dollaria tonnilta, kuin yrittää sijoittaa niitä Eurooppaan, missä käsittelykustannukset ovat 1000 dollaria tonnia kohden.

Miinalaiva Pohjanmaalla siis todella riittäisi torjuttavaa, jos se lähtisi näiden oikeiden rosvojen perään. Ketään ei kuitenkaan tunnu kiinnostavan, mitä yksityisten firmojen alukset alueella tekevät, sen sijaan muutamaa moottoriveneillä seilaavaa somalia ”torjumaan” on kyllä lähetetty sota-aluksia kaikkialta maailmasta.

Täällä ihmetellään miksi meidän pitäisi auttaa somaleja ja puhutaan jopa kehitysavun lopettamisesta. Lopetettaisiin edes se suora vahingonteko niin sekin olisi jo jotain! Sen sijaan me lähetämme jo valmiiksi hampaisiin asti aseistetulle alueelle vielä uuden sotalaivan.

Hyvä Suomi, kyllä taas saa olla ylpeä!

***

Lopuksi eräs valveutunut, lainoppinut kommentaattorimme vetoaa valkean moraalisen ratsunsa selästä oikeudenmukaisuuteen:

Niin, oikeuttaako se silti kaappaamaan täysin ”ulkopuolisia” aluksia?
Jos joudun työttömäksi, saanko mennä ryöstämään pankin?

Minusta on turha esittää, että näiden merirosvojen tarkoitusperät olisivat mitenkään sen ylväämmät, vaikka jotkut ovatkin väittäneet toimivansa Somalian ”epävirallisena rannikkovartiostona”. He ovat mitä ovat – köyhiä ja epätoivoisia ihmisiä, joiden motivaationa on raha ja sitä myötä parempi elämä.

Materialistina ymmärrän kuitenkin, että kaikkeen tähän on syynsä, eikä se ole lainsäädännön tai moraalin piirissä vaan taloudellisten tosiseikkojen. Ei nämä ihmiset huvikseen tai silkkaa pahuuttaan henkeään riskeeraa laivoja kaappaamalla, vaan siksi että tilanne siihen heidät ajaa.

Veikkaanpa, että jos itse joutuisit vuosikymmeniä katselemaan miten ulkomaalaiset pankit vievät jatkuvasti leivän pöydästäsi ja käyvät sitten vielä paskomassa pihallesi, pankkiryöstö alkaisi vaikuttaa sinustakin varmaan ihan varteenotettavalta vaihtoehdolta.

Köyhyys ei lähde Euroopasta häätämällä romanien hökkelikyliä, eikä se myöskään lopu Afrikasta merirosvoja ammuskelemalla.

Mainokset

One response to this post.

  1. Kukahan sitä apua Suomelta on pyytänyt? Meneekö pojat sinne vain ihan omasta halusta? Heti, kun kulin tuon uutisen, se ihmetytti.

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: